Τα αλλεργιογόνα είναι αντιγόνα που προκαλούν αλλεργία. Τα περισσότερα αλλεργιογόνα που αντιδρούν µε ΙgE και IgG αντισώµατα είναι πρωτεΐνες, που φτάνουν στον οργανισμό, μέσω της αναπνοής, της επαφής με το δέρμα, της τροφής ή της λήψης φαρμάκων.
Με τις αλλεργιολογικές εξετάσεις, ελέγχουμε αρχικά εάν υπάρχει κάποιο αλλεργικό υπόβαθρο, με την μέτρηση της ανοσοσφαιρίνης IgE και των ηωσινοφίλων. Στη συνέχεια προχωρούμε σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, τα RAST Test, τα οποία ανιχνεύουν και μετρούν τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για κάθε ουσία – αλλεργιογόνο ξεχωριστά.
Τα RAST test αποτελούν εξέταση αίματος , η οποία γίνεται προκειμένου να προσδιοριστεί σε ποιες ουσίες ένα άτομο είναι αλλεργικό . Η συγκεκριμένη εξέταση έχει πολύ υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, καθώς συνδέεται με την ειδική ανοσοσφαιρίνη IgE. Το πλεονέκτημα της είναι ότι για να πραγματοποιηθεί δεν είναι πάντα απαραίτητο να διακοπεί η αντιισταμινική αγωγή, ενώ μπορεί να γίνει ακόμα και αν υπάρχει κάποιο δερματικό έκζεμα.
Κατηγορίες Αλλεργιογόνων
- Α001 – Αλουμίνιο
- Α003 – Κάδμιο + HSA
- Α004 – Χρώμιο + HSA
- Α005 – Κοβάλτιο + HSA
- A006 – Μόλυβδος + HSA
- Α007 – Νικέλιο + HSA
- Α008 – Παλλάδιο + HSA
- Α009 – Λευκόχρυσος + HSA
- Α010 – Τιτάνιο + HSA
- Α011 – Ψευδάργυρος + HSA
- D001 – Ακάρι (Dermatophagus pteron)
- D002 – Ακάρι (Dermatophagus farinae)
- D003 – Ακάρι (Dermatophagus microceras)
- D070 – Ακάρι αποθήκης (Acarus siro)
- D071 – Ακάρι αποθήκης (Lepidoglyphus destructor)
- D072 – Ακάρι αποθήκης (Tyrophagus putreus)
- D073 – Ακάρι αποθήκης (Glycyphagus domesticus)
- D074 – Ακάρι (Euroglyphus maynei)
- F079 – Γλουτένη
- F080 – Αστακός
- F081 – Τυρί Cheddar
- F299 – Κάστανο
- F204 – Πέστροφα
- F094 – Αχλάδι
- F208 – Λεμόνι
- F256 – Καρύδι
- F302 – Μανταρίνι
- F118 – Κολοκυθάκι
- F214 – Σπανάκι
- F216 – Λάχανο
- F259 – Σταφύλι
- F095 – Ροδάκινο
- F264 – Χέλι
- F291 – Κουνουπίδι ωμό
- F235 – Φακή
- F210 – Ανανάς
- F242 – Κεράσι
- F245 – Αυγό
- F083 – Κοτόπουλο
- F084 – Ακτινίδιο
- F085 – Σέλινο
- F086 – Μαϊντανός
- F087 – Πεπόνι
- F088 – Αρνί (κρέας)
- F089 – Μουστάρδα
- F183 – Ηλιόσπορος
- F090 – Βύνη
- F160 – Τυρί Camembert
- F043 – Μητρικό γάλα
- F093 – Κακάο
- F092 – Μπανάνα
- F222 – Τσάι (μαύρο)
- F215 – Μαρούλι
- F212 – Μανιτάρι
- F284 – Γαλοπούλα
- F101 – Πράσινο φασόλι
- F260 – Μπρόκολο
- F031 – Καρότο
- F136 – Παντζάρι
- F143 – Ροκφόρ
- F255 – Δαμάσκηνο
- F150 – Ενταμ τυρί
- F202 – Κάσιους
- F162 – Νεκταρίνι
- F225 – Κολοκύθα/Γλυκοκολοκύθα
- F082 – Τυρί Mold
- F231 – Βρασμένο γάλα
- F221 – Καφές
- G070 – Τούφα κριθαριού
- F320 – Καραβίδα
- F300 – Γάλα κατσίκας
- F258 – Καλαμάρι
- F333 – Κυπρίνος
- F308 – Σαρδέλα
- F050 – Σκουμπρί
- F355 – Πίτουρο
- F237 – Βερύκοκο
- F262 – Μελιτζάνα
- F358 – Αγκινάρα
- F247 – Μέλι
- F334 – Λυκίσκος
- FX04 – Μίγμα κρεάτων
- FX01 – Ξηροί καρποί
- FX02 – Ψάρι / Μίγμα όστρακων
- FX03 – Μίγμα δημητριακών
- FX05 – Μίγμα λαχανικών 1
- FX06 – Μίγμα λαχανικών 2
- FX15 – Μίγμα φρούτων 1
- FX24 – Μίγμα τυριών
- FX16 – Μίγμα φρούτων 2
- H001 – Σπιτική σκόνη
- H002 – Σπιτική σκόνη
- H003 – Σπιτική σκόνη
- H004 – Σπιτική σκόνη
- HX02 – Μίγμα σπιτιού
- HX01 – Μίγμα σπιτιού
- K001 – Ακρυλικό
- K007 – Σκόνη σανού
- K017 – Νάυλον
- K020 – Μάλλινο επεξεργασμένο
- K021 – Μάλλινο ακατέργαστο
- K025 – Τεριλέν
- K074 – Μετάξι
- K082 – Latex
- K083 – Κόκκοι βαμβακιού (βαμβακόσπορος)
- KX01 – Συνθετικά υφάσματα
- KX02 – Μίγμα φυσικών υφασμάτων/νημάτων
- T001 – Σφένδαμος
- T002 – Σκλήθρα μαύρη
- T003 – Σήμυδα
- T004 – Φουντουκιά
- T005 – Οξιά
- T006 – Κέδρος βουνού
- T007 – Λευκή βελανιδιά
- T008 – Φτελιά Αμερικάνικη
- T009 – Ελιά
- T010 – Καρυδιά
- T011 – Πλάτανος
- T012 – Ιτιά
- T013 – Γιασεμί
- T014 – Λεύκα
- T015 – Μελιά/Φράξος
- T016 – Λευκό πεύκο
- T018 – Ευκάλυπτος
- T019 – Μιμόζα/Ακακία
- T023 – Κυπαρίσι Ιταλικό
- T070 – Μουριά λευκή
- T110 – Πορτοκαλιά
- T210 – Λίγουστρο
- T201 – Έλατο
- T215 – Πασχαλιά
- TX01 – Μίγμα δέντρων (πρώιμη άνθηση)
- TX02 – Μίγμα δέντρων (όψιμη άνθηση)
- C001 – Πενικιλλίνη G
- C002 – Πενικιλλίνη V
- C073 – Ινσουλίνη (ανθρώπου)
- C070 – Ινσουλίνη (Χοίρου)
- C071 – Ινσουλίνη (Βόειος)
- C201 – Κεφαλοσπορίνη
- C203 – Αμπικιλίνη
- C204 – Αμοξισιλίνη
- C208 – Πυραζολόνη
- C209 – Παρακεταμόλη
- C211 – Τετρακυκλίνη
- C212 – Ερυθρομυκίνη
- C216 – Doxycycline
- C217 – Ακετυλοσαλικυλικό οξύ
- C223 – Sulfamethoxazole
- C231 – Articaine
- C232 – Lidocaine/Xylocaine
- C213 – Gentamycin (Αντιβιοτικό ευρέως φάσματος)
- C242 – Trimethoprime
- C296 – Propyphenazone
- C307 – Ciprofloxacin
- C300 – Κωδεϊνη
- E001 – Επιθήλιο γάτας
- E002 – Επιθήλιο σκύλου
- E003 – Πυτιρίδα αλόγου
- E004 – Πυτιρίδα αγελάδας
- E005 – Πυτιρίδα σκύλου
- E007 – Περιττώματα περιστεριού
- E025 – Ορός κοτόπουλου
- E070 – Φτερά χήνας
- E071 – Επιθήλιο ποντικιού
- E072 – Ούρα ποντικιού
- C003 – Chymopapain
- E078 – Φτερά αυστραλ.παπαγάλου
- E080 – Επιθήλιο κατσίκας
- E081 – Επιθήλιο προβάτου
- E082 – Επιθήλιο κουνελιού
- E073 – Επιθήλιο αρουραίου
- E085 – Φτερά κοτόπουλου
- E086 – Φτερά πάπιας
- E201 – Φτερά καναρινιού
- EX01 – Επιδερμικά (E1,E3,E4,E5)
- EX02 – Οικιακά ζώα (E1,E2,E6,E84)
- EX04 – Υλικά κρεβατιού (E70,E86,E95,E96)
- EX03 – Ζώα φάρμας (E3,E4,E81,E82)
- EX05 – Πτηνά φάρμας (E70,E85,E86)
- W001 – Αμβροσία κοντή
- W002 – Αμβροσία δυτική
- W005 – Άψινθος
- W006 – Αρτεμισία, Ζιζάνιο
- W007 – Μαργαρίτα
- W008 – Πικραλίδα, άγριο ραδίκι
- W009 – Δασύλλιο, Αρόγλωσο, Πεντάνευρο
- W010 – Χηνοπόδι, Βρωμόχορτο ή κλουβίδα
- W011 – Γαϊδουράγκαθο
- W012 – Χρυσόβεργα
- W013 – Κολιτσίδα βουνού
- W014 – Αμάρανθος
- W018 – Λάπαθον ξινό
- W019 – Περδικούλι
- W020 – Τσουκνίδα
- W021 – Περδικούλι
- W022 – Χρυσάνθεμο
- W026 – Νάρκισος
- W027 – Γαρύφαλλο
- W028 – Τριαντάφυλλο
- W033 – Τριφύλλι
- W053 – Γεράνι
- W206 – Χαμομήλι
- WX03 – Χόρτα μίγμα 1
- WX05 – Χόρτα μίγμα 2
- WX06 – Χόρτα μίγμα 3
- WX10 – Λουλούδια μίγμα 1
- WX11 – Λουλούδια μίγμα 2
- G001 – Γρασίδι
- G002 – Αγριάδα
- G003 – Χλόη δενδρόκηπου
- G004 – Χλόη λειβαδιού
- G005 – Ήρα πολυετής
- G006 – Τριφύλλι
- G007 – Καλάμια
- G009 – Ανθισμένο γρασίδι, Αγρωστίς ή παραφυαδόρος
- G010 – Χόρτο, σόργο το χαλέπιο
- G011 – Βρωμόχορτο, βρωμούσα
- G012 – Καλλιεργ. Σίκαλη
- G013 – Γρασίδι κολλώδες, βελούδινο, ολκός μαλλωτός
- G014 – Βρώμη
- G015 – Σιτάρι
- G016 – Αλωπεκή, Αλοπέκουρος ο λεμώνος
- G202 – Καλαμπόκι
- G201 – Κριθάρι
- GX05 – Πολυδύναμου δημητριακών
- GX01 – Μίγμα πρασινάδας (πρώιμη ανθοφορία)
- GX02 – Μίγμα πρασινάδας (όψιμη ανθοφορία)
- GX04 – Μίγμα γύρης σιτηρών
- I001 – Δηλητηριώδης μέλισσα
- I002 – Λευκοπρόσωπη σφήκα
- I003 – Σφήκα κοινή
- I004 – Σφήκα χαρτιού
- I005 – Σφήκα κίτρινη
- I006 – Κατσαρίδα
- I051 – Μαύρο μυρμήγκι
- I071 – Κουνούπι
- I075 – Σφήκα
- I204 – Αλογόμυγα
- M001 – Penicillium notatum
- M002 – Cladosporium herbarum
- M003 – Aspergillus fumigatus
- M004 – Mucor racemosus
- M005 – Candida albicans
- M006 – Alternaria tenuis (alternata)
- M007 – Botrytis cinerea
- M008 – Helminthosporium halodes
- M009 – Fusarium moniliforme
- M011 – Rhizopus nigricans
- M015 – Trichoderma viride
- M016 – Curvularia lunata
- M018 – Fusarium culmorum
- M029 – Aspergilus repens
- MX01 – Μίγμα μυκήτων 1
- P001 – Άσκαρις
- P002 –Εχινόκοκκος Anti – CCP