Έλεγχος Καρκινικών Δεικτών | Γλωσσάριο

Η μέτρηση του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου στον ορό χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και ορισμένων άλλων καρκίνων όπως το μυελώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.
Συντίθεται κυρίως στον λεκιθικό σάκο αλλά και στο εμβρυικό ήπαρ και στο έντερο. Θα αυξηθεί φυσιολογικά στην εγκυμοσύνη. Είναι πολύτιμος δείκτης για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και το τεράτωμα όρχεως.
Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (Prostate Specific Antigen – PSA) είναι μία γλυκοπρωτεϊνη που παράγεται από τα φυσιολογικά, τα καλοήθη και τα καρκινικά προστατικά επιθηλιακά κύτταρα. Βρίσκεται στο σπερματικό και προστατικό υγρό, στον ορό και στα ούρα. Η κύρια λειτουργία του είναι η υγροποίηση του σπέρματος. Αποτελεί δείκτη για τον έλεγχο της θεραπείας και την παρακολούθηση της πορείας ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Φυσιολογικά, αυξάνεται σε ηλικιωμένους και την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, συνεπώς δεν χρησιμοποιείται τόσο για διαγνωστικούς σκοπούς. Σε περίπτωση αυξημένων επιπέδων PSA θα πρέπει να ακολουθηθεί περαιτέρω διερεύνηση.
Δείκτης για τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να έχει οικογενή επίπτωση, οπότε χρησιμεύει μαζί με την κολπική εξέταση και το υπερηχογράφημα στον έλεγχο των συγγενών των ασθενών.
Δείκτης για την παρακολούθηση του καρκίνου του μαστού. Τo CA 15-3 μπορεί να βρεθεί αυξημένο σε καλοήθεις νόσου του μαστού.
Η μέτρηση του καρκινικού αντιγόνου CA 50 στον ορό χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του καρκίνου του παγκρέατος και άλλων καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος.
Η μέτρηση του καρκινικού αντιγόνου CA 72-4 στον ορό χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του καρκίνου του στομάχου και ορισμένων άλλων καρκίνων, όπως του καρκίνου των ωοθηκών.
Η μέτρηση του καρκινικού αντιγόνου CYFRA 21-1 στον ορό χρησιμοποιείται για την διαχείριση ασθενών με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε συνδυασμό με κλινικές πληροφορίες και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.
Η μέτρηση της ειδικής νευρωνικής ενολάσης χρησιμοποιείται στην παρακολούθηση ασθενών με όγκους οποιουδήποτε τύπου που εκκρίνουν την ειδική ενολάση, ως συμπληρωματική εξέταση στη διάγνωση του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, ως συμπληρωματική εξέταση στη διάγνωση καρκινοειδών όγκων, όγκων κυττάρων των νησιδίων του παγκρέατος και νευροβλαστωμάτων και ως βοηθητική εξέταση στην αξιολόγηση ασθενών σε κωματώδη κατάσταση.
Δείκτης για την παρακολούθηση του καρκίνου παγκρέατος και πιθανώς για το καρκίνωμα του κόλου, του ορθού και του στομάχου.Το CA 19-9 μπορεί να αυξηθεί και σε περιπτώσεις παγκρεατίτιδας, ηπατίτιδας, στην κυστική ίνωση και σε ρευματικά νοσήματα.
Παράγεται από τον φυσιολογικό πλακούντα και η μέγιστη συγκέντρωση της είναι στην όγδοη εβδομάδα της ευγκυμοσύνης. Αν βρεθεί αυξημένη σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση πέραν της εγκυμοσύνης, είναι δείκτης παρουσίας παθολογικού τροφοβλαστικού ιστού ή όγκου που εκκρίνει έκτοπα την ορμόνη.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ?

Το καταρτισμένο δυναμικό μας περιμένει να σας εξυπηρετήσει
με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!